Coin Invest Trust stříbrná fólie Iron Maiden 5g 2023

Iron Maiden

Iron Maiden: Legendy heavy metalu s historií přesahující čtyři dekády
Iron Maiden jsou britská heavymetalová skupina založená v roce 1975 baskytaristou Stevem Harrisem. Kapela je známá svými energetickými živými vystoupeními, propracovanými scénografiemi a ikonickým maskotem Eddiem. S více než 130 milionů prodaných alb po celém světě patří mezi nejúspěšnější a nejvlivnější heavymetalové skupiny všech dob.

Historie a členové

Iron Maiden prošli během své existence několika personálními změnami, ale jádro kapely zůstává stabilní. Současnou sestavu tvoří:

Bruce Dickinson – zpěv
Steve Harris – baskytara, doprovodné vokály
Dave Murray – kytara
Adrian Smith – kytara, doprovodné vokály
Janick Gers – kytara
Nicko McBrain – bicí
Diskografie

Iron Maiden vydali celkem 17 studiových alb, z nichž nejznámější jsou The Number of the Beast (1982), Piece of Mind (1983), Powerslave (1984) a Seventh Son of a Seventh Son (1988). Jejich poslední album Senjutsu vyšlo v roce 2021 a dosáhlo vrcholu hitparády ve více než 25 zemích.

Živá vystoupení a turné

Iron Maiden jsou proslulí svými velkolepými koncertními show, které jsou plné pyrotechnických efektů, propracovaných kulis a kostýmů. Kapela pravidelně pořádá světová turné, která přitahují miliony fanoušků.

Ocenění a uznání

Iron Maiden získal řadu ocenění, včetně Ivor Novello Awards a Brit Awards. V roce 2023 byli poctěni britskou Královskou poštou vydáním speciálních poštovních známek a pohlednic.

Odkaz a vliv

Iron Maiden patří mezi nejvýznamnější a nejvlivnější heavymetalové skupiny všech dob. Jejich hudba a image inspirovaly nespočet dalších kapel a ovlivnily celý žánr.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru