20 g

Olympijské hry

Olympijské hry mají starověký původ a jejich vznik je úzce spjat s náboženskými a sportovními tradicemi starověkého Řecka. Zde je stručný přehled vzniku Olympijských her:

Starověké Olympijské hry

  1. Původ a mytologie:
    • Olympijské hry byly poprvé pořádány ve starověkém Řecku v roce 776 př. n. l. ve městě Olympia. Podle řecké mytologie byly hry založeny na počest boha Dia, nejvyššího z řeckých bohů.
    • Existuje několik mytologických příběhů o vzniku her. Jeden z nejznámějších říká, že je založil Herakles (Herkules) po dokončení svých dvanácti úkolů na počest svého otce Dia.
  2. Sportovní a náboženské aspekty:
    • Hry byly původně náboženským festivalem, který zahrnoval sportovní soutěže, oběti a různé rituály. Sportovci soutěžili v různých disciplínách, jako byly běh, zápas, box, jízda na vozech a pentatlon (kombinace pěti disciplín: běh, skok do dálky, hod diskem, hod oštěpem a zápas).
    • Hry se konaly každé čtyři roky, což se nazývá olympiáda. Tento čtyřletý cyklus se stal základem pro měření času ve starověkém Řecku.
  3. Význam a konec starověkých her:
    • Olympijské hry měly velký kulturní a politický význam. Byly symbolem jednoty a míru mezi řeckými městskými státy, které často vedly mezi sebou války. Během her platil „olympijský mír“ (ekecheiria), což znamenalo přerušení všech válečných konfliktů.
    • Hry pokračovaly více než tisíc let, dokud nebyly zakázány římským císařem Theodosiem I. v roce 393 n. l. kvůli jejich pohanskému charakteru.

Moderní Olympijské hry

  1. Obnovení her:
    • Olympijské hry byly obnoveny v moderní éře díky úsilí francouzského barona Pierre de Coubertina. Jeho cílem bylo propagovat mír a mezinárodní porozumění prostřednictvím sportu.
    • První moderní Olympijské hry se konaly v roce 1896 v Athénách v Řecku, symbolicky na počest starověkých her.
  2. Vývoj a rozšíření:
    • Od té doby se moderní Olympijské hry konají každé čtyři roky, s výjimkou období světových válek. Hry se postupně rozšířily a zahrnuly zimní sporty (první zimní hry se konaly v roce 1924).
    • Hry se staly nejvýznamnější sportovní událostí na světě, zahrnující tisíce sportovců z celého světa, kteří soutěží v široké škále sportů.

Olympijské hry tedy mají hluboké historické kořeny a byly obnoveny v moderní éře jako symbol mezinárodního míru a sportovního ducha.

Doporučujeme krásnou stříbrnou minci Asterix na olympijských hrách

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru