Nejvzácnější a nejdražší drahý kov na světě

Nejvzácnější a nejdražší drahý kov na světě

Když se mluví o drahých kovech, většině lidí přijdou na mysl zlato a stříbro. Avšak existují i další kovy, které jsou ještě vzácnější a dražší. Mezi ně patří zejména rhodium, palladium a platina. Tyto kovy jsou nejen cenné pro svou vzácnost, ale také pro své unikátní vlastnosti, které je činí nepostradatelnými v průmyslu a technologiích.

Rhodium

Rhodium je v současnosti nejdražším drahým kovem na světě. Patří do skupiny platinových kovů a je extrémně vzácné. Rhodium má několik vlastností, které z něj činí vysoce ceněný kov:

  • Odolnost vůči korozi: Rhodium je mimořádně odolné vůči korozi a oxidaci, což z něj dělá ideální materiál pro povrchovou úpravu dalších kovů, aby byly odolnější.
  • Katalytické vlastnosti: Rhodium se široce používá v automobilovém průmyslu jako katalyzátor ve výfukových systémech, kde pomáhá snižovat emise škodlivých plynů.
  • Dekorativní použití: Díky svému vysokému lesku a odolnosti se rhodium používá také v šperkařství pro povrchovou úpravu bílého zlata a stříbra.

Cena rhodia se v posledních letech pohybuje v rozmezí 10 000 až 30 000 dolarů za trojskou unci, což jej činí nejdražším drahým kovem na světě.

Palladium

Palladium je dalším velmi cenným kovem ze skupiny platinových kovů. Jeho hodnota v posledních letech značně vzrostla, což je způsobeno několika faktory:

  • Automobilový průmysl: Palladium je klíčovou součástí katalyzátorů v benzínových motorech, kde pomáhá snižovat emise.
  • Elektronika: Palladium se používá v elektronickém průmyslu, zejména v konektorech a kontaktech díky své vysoké vodivosti a odolnosti vůči korozi.
  • Investiční kov: Rostoucí poptávka po palladiu jako investičním kovu také přispívá k jeho vysoké ceně.

Cena palladia se často pohybuje okolo 2 000 až 3 000 dolarů za trojskou unci, čímž se řadí mezi nejdražší drahé kovy.

Platina

Platina je další cenný kov známý svou vzácností a širokým průmyslovým využitím:

  • Automobilový průmysl: Podobně jako rhodium a palladium se platina používá v katalyzátorech, zejména v dieselových motorech.
  • Šperkařství: Platina je vysoce ceněná v šperkařství pro svou odolnost a elegantní vzhled.
  • Průmyslové použití: Platina se používá také v chemickém průmyslu, lékařských zařízeních a při výrobě skla.

Cena platiny se pohybuje okolo 1 000 až 1 200 dolarů za trojskou unci, což je méně než cena rhodia a palladia, ale stále je to velmi hodnotný kov.

Závěr

Rhodium, palladium a platina jsou nejdražšími a nejvzácnějšími drahými kovy na světě. Jejich vysoká cena je způsobena kombinací jejich vzácnosti a specifických vlastností, které je činí nepostradatelnými v různých průmyslových odvětvích. Vzhledem k jejich rostoucí poptávce a omezeným zásobám lze očekávat, že jejich hodnota bude i nadále růst.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru